2015. április 2., csütörtök

Vegán ≠ Vegetáriánus

Vegánok lettünk. 
Aztán sokan kérdezősködtek, hogy miért nem eszünk húst...ekkor mindenkit tájékoztattunk, hogy a vegán nem csupán az, aki nem eszik húst, ez csak a halmaz része. 

A vegán az, aki minden állati eredetű ételtől, terméktől, szolgáltatástól távol tartja magát, mert nem kenyere a gyengéken való élcelődés, a kihasználásuk és tárgyként való kezelésük. 

Míg a vegetáriánus az, aki nem eszik húst (tömören fogalmazva). Persze itt is sok változat van, kezdve a lakto, az ovo-lakto, stb...Van aki csak húst nem eszik, de tejtermékeket és tojást igen, van aki csak tojást, vagy halat, lényeg a lényeg, rettentő sok változata van ennek. Viszont teljesen nem mondanak le az állatok szenvedéséhez köthető táplálékról. Járnak állatkertbe, cirkuszba, viselnek bőrt, gyapjút, selymet,.....Ezek csak általános tények, nem provokáció. :)

A vegetáriánus emberek gyakorta egészségük miatt választják ezt a táplálkozási formát, nem pedig erkölcsi okok miatt. Aki pedig erkölcsi okok miatt is, az nem tud a tojáshoz és tejtermékekhez kötődő gazdálkodó tevékenységekről. 

A vegán nem egy táplálkozási forma, hanem életmód. Egy következetes, igazságkutató, "aktivista" életmód. Aki vegánná válik, nem elégszik meg azzal, hogy ő most akkor mától vegán. Nem! Szeretné felnyitni mindenki szemét, hogy mi zajlik a világban, hogy mindenkihez eljusson az igazság, és a gondolat, hogy változtatni márpedig lehet, sőt kell! 

*nem járnak cirkuszba, állatkertbe
*nem viselnek gyapjút, szőrmét, bőrt, selymet
*nem esznek húst, tejterméket, tojást, mézet

A vegán tehát "szigorúbb". Hogy miért tettem ezt idézőjelbe? Azért, mert sosem éreztem még magam ilyen szabadnak, és békésnek. Egy új ízvilág tárult fel előttem, amit én magam fedezhetek fel. A legfinomabb ételeket eszem, ráadásul egészségek, és vitamindúsak. Örülök, hogy tudom az igazságot az állatokkal kapcsolatos embertelen bánásmódról, örülök, hogy nem tőlük veszem el azt, ami nekik jár. Sokkal jobban értékelem a környezetet, csodálok minden növényt, felhőt, napsugarat, szellőt....A saját kisállataim is megbecsülöm, jobban mint ezelőtt. Látom már, hogy minden állat egy valódi csoda, kifinomult érzékszervekkel, melyeket az emberek sosem fognak érteni...ezért csak csodálom őket, és remélem, hogy az emberiség nagy része ráébred arra, hogy ők csak bérlik ezt a helyet, ahogy az állatok is, és ameddig béreljük, éljünk békében. 

"Ameddig vágóhidak léteznek, lesznek harcmezők is. (Lev Tolsztoj)"


Anita    
  
   
Vera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése