2015. április 4., szombat

10+1 Vegán tény, tudnivaló (1.rész)

Hoztam Nektek, pár tényt, érdekes információt, amiről úgy gondoltam, hogy jó tudni! :)


1. A veganizmus az életnek azon formája, mely megváltoztatja az étrendünket, az öltözködési szokásainkat, és minden döntésünket azzal a céllal, hogy véget vessünk az állatok kizsákmányolásának.

2. A vegán ételek mentesek minden állati eredetű összetevőktől, beleértve a húst, tojást, halat, és tejtermékeket. 

3. Az "Etikus Vegánok" elkerülik továbbá a az állati összetevőket tartalmazó kozmetikumokat, állati ruházatot (szőrme, bőr), és mindent, amihez állati szenvedéshez köthető. Sőt nem járnak cirkuszba, állatkertbe, nem úsznak delfinekkel és nem vásárolnak méregdrága házi kedvenceket.

4. Amerikában az emberek 5%-a vegetáriánus (ez közel 16 millió főt jelent), ennek a fele pedig vegán. Tehát Amerikában kb. 7,5 millió ember tartózkodik minden állati eredetű tápláléktól.

5. A vegán életmód csökkenti a telített zsírsavak, állati hormonok, és koleszterin mennyiségét, miközben növeli a a friss gyümölcs és zöldség fogyasztását. Ez segít csökkenteni a rák, cukorbetegség, elhízás, és szívbetegség kialakulásának kockázatát.

6. Egy átlagos amerikai koleszterin szintje 210 milligramm per deciliter, ami magasabb, mint az orvosilag elfogadott érték: 150-200 milligramm per deciliter. 
   Egy átlagos vegánnak pedig a koleszterint szintje 146 milligramm per deciliter.

7. A vegánok a fehérjét a következőkből szerzik: lencse, bab, vegán burgerek, tofu, magvak, mogyoróvaj, és szójatej. 

8. Mivel a vegánok nem fogyasztanak tejtermékeket, a kalciumot többek között a brokkkoliból, kelkáposztából, sárgarépából, barnarizsből nyerik.

9. A D-vitamin nagyon fontos, alacsony jelenléte mindenkinek problémát okozhat, így ajánlott a napon tölteni legalább negyed órát. Így a D-vitamin segíti a Kalcium beépülését a csontokba. ( A D-vitamin hiány a vegyes táplálkozásúakat, és vegetáriánusokat is egyforma mértékben érinti)

10. A vegánok kevésbé hajlamosak a rák kialakulására, mint a húsevők és vegetáriánusok. Például egy vegán nőnek 34%-al kevesebb az esélye arra, hogy mell-, méhnyak-, vagy petefészekrákot diagnosztizáljanak. Hasonló eredmények születtek a férfiaknál a prosztatarákkal kapcsolatban.

+1.  A Nobel-díjas Elizath Blackburn tanulmányt folytatott, melyben a következőkre jött rá:




A vegán életmód 3 hónap alatt 500 gént változtat meg. Aktivizálja azokat, melyek megakadályozzák a betegségek kialakulását, és kikapcsolja azokat, melyek ezek létrejöttét segítik elő. Ezek a gének felelősek a rák, szívbetegségek, és egyéb betegségek kialakulásáért is. 





Forrás: https://www.dosomething.org/facts/11-facts-about-vegan-living

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése