(A későbbiekben majd folyton pakolgatom a többi okarás receptet is, amit kipróbálok.)
"Hamburger Pogácsa"
Kiváló hamburgerbe vegán pogácsaként, ízletes, és tápláló.
Hozzávalók (9-10 nagyobb darabhoz)<--lehet, hogy több, pontosan nem emlékszem
-két csésze okara (4 dl)
-egy krumpli
-másfél evőkanál olaj
-egy nagy fej vöröshagyma
-két gerezd fokhagyma
-4-5 evőkanál zabpehely
-teljes kiörlésű liszt (búzaliszt, vagy zabliszt is jó, én tönkölyt használtam)
-zöldfűszerek (majoranna, bazsalikom, oregánó)
-só, bors, chilipehely
Elkészítés:
A krumplit sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk, végül összetörjük.
A vöröshagymát és fokhagymát megpucolom, majd egy kevés forró olajon megpirítom. (Kihagyhatjuk ezt a lépést, de ne fosszuk meg magunkat a finomabb ízélménytől ;))
Ezután összegyúrjuk az okarát, a krumplit, a hagymákat, a zabpelyhet, az olajat, a fűszereket, majd annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy könnyen formázható legyen.
Tenyérnyi golyókat formálunk majd kezünkkel kilapítgatjuk, és forró olajon megsütjük mindkét oldalát.
Tálaljuk petrezselymes rizzsel, zöldségekkel, salátával, vagy hamburgerbe a hagyományos pogácsát váltsuk ki vele. Jó étvágyat! :)
Müzlis Okara "Cookies"
Azért tettem idézőjelbe, mert a kinézete olyan, mint ezeknek az amerikai keksz-szerűségeknek, az állaguk viszont nem ropogós, hanem inkább lágyabb, de nagyon finom nassolnivaló filmnézéshez, vagy reggelire teával, tejeskávéval, vagy uzsonnára, tízórai, stb...Jolie Joker!!! :)
Hozzávalók (14 nagyobb darabhoz):
-2 csésze okara (4 dl)
-5 evőkanál müzli-mix (gyümölcsös, egzotikus, kinek milyen van otthon, vagy milyet szeret:))
-6 evőkanál liszt (teljes kiörlésű, én tönkölyt használtam)
-5-6 evőkanál zabpehely
-egy csipet só
-3 evőkanál nádcukor (vagy egyéb édesítő)
-1 csapott evőkanál sütőpor
-egy evőkanál olaj (kókusz, napraforgó,....)
-fél citrom leve és héja
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt kb. 160 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, vagy alufóliával, ebben az esetben kis olajjal kenjük be.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd lassan keverjük hozzá a a nedveseket. Formázzunk golyókat, kis tenyérnyi nagyságút (kisebbet, mint az előző receptnél!), tegyük a sütőpapírra/alufóliára, és a kezünkkel, vagy villával lapítsuk le őket, kekszet formázva.
Igény szerint megszórható csokidarabokkal, vagy kókuszreszelékkel, csupán kreativitás kérdése:)
Süssük kb. fél óráig, míg meg nem pirul a tetejük.
Nekem nem pirult meg annyira, mert gázsütőnk van, és kezdett egy-kettő túlpirulni, nem akartam hogy elégjenek, így kivettem őket, és így is nagyon finom lett! :) Szóval ha már kezd egy kis színt kapni, nyugodtan kivehetitek, vagy megnyomkodhatjátok hogy kész van-e, jó lesz úgy is !!! :)
És vigyázzatok, nehogy megégjen!
Fogyasszátok reggelire, uzsonnára, vacsorára, amire szeretnétek. Növényi proteinben dús, és a jó szénhidrátok is jelen vannak ! :) Csomagolhatjátok munkába, a gyerkőcöknek pedig az iskolába, jó szívvel ajánlom. :)
Remélem minél többen kipróbáljátok, és megírjátok a saját verziótokat, vagy tapasztalatotokat! Egészségetekre! :)
Anita
Vera
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése