Nagyon sok recept található a neten a kókusztej készítéséről, én a vegalife.blog.hu oldal recepjét használom, szerintem ez a legeslegjobb! :)
Hozzávalók:
-1 csésze kókuszreszelék
-3 csésze víz
-1 csipet só
-édesítő (stevia, nádcukor, kinek mi és mennyi tetszik)
Van egy lassabb, áztatásos verziója is, de én mindig a gyors változatot készítem.
Ennél először felforraljuk a vizet, meghintjük a csipet sóval. Ezután beletesszük a kókuszreszeléket, majd forralunk rajta. (Én kb. 3-4 percig forralom együtt)
Hagyjuk kihűlni. Én néha beleteszem az edényt egy nagyobb edénybe, amibe hideg vizet engedek, hogy hamarabb hűljön ki.
Majd beletesszük turmixgépbe, és 2-3 percig turmixoljuk, magas fokozaton.
A legutolsó lépés: Egy kislyukú szűrővel átpasszírozzuk az egészet, így lesz a "tejünk". A megmaradt kókuszreszelék felhasználható süteményekbe, én még egyszer fel szoktam használni tejhez, de ekkor csak 2 csésze vizet öntök hozzá. Ekkor kicsit vizesebb állagot kapok, hasonló a kókuszvízhez (bár inkább a kettő keveréke:D), és a reszeléket végül süteménybe használom fel.
Mikor elkészültünk vele, hűtőbe tesszük, másnapra a tetején kókuszzsír, vagy kókuszvaj (ki ahogy nevezi) képződik, ami főzéshez-sütéshez, és szépségápoláshoz is használható. :)
Szóval a kókusztejkészítéssel egy meglepetést is kapunk ! :)
Látható a tetején a kókuszzsír, a hűtőben pihenés után.
6 dl készült, és 2 dl kókuszzsírt "nyertem".
És íme: a kókuszzsír!
A kókusztej kb. 4 napig eláll, bár nekem 2 nap alatt elfogy:P
A kókuszzsírt is használjuk fel egy héten belül, mert utána kezd megsárgulni.
Anita
Vera
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése