2015. április 10., péntek

Ropogós, mogyorós zabkeksz

Maradt egy kis mogyorópép a földimogyorótejből, amit készítettem, és gondoltam újrahasznosítom ebben a receptben.

Sütés előtt:


Sütés után:




Hozzávalók:

-1 csésze aprószemű zabpehely
-1 csésze őrölt zabpehely (liszt)
-fél teáskanál szódabikarbóna
-1 cs. vaníliás cukor
-csipet só
-1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
-1 csésze földimogyorópép
-édesítő ízlés szerint


Elkészítés:

Őröljük meg a lenmagot, majd a vízzel keverjük el, és hagyjuk állni 10 percig. (ez a tojáshelyettesítőnk)

Keverjük el a száraz hozzávalókat, és a nedveseket külön-külön. Én nagyon kevés édesítőt (stevia) tettem bele, ha édesre szeretnétek mindenképpen kóstoljátok meg, hogy elég édes-e. Érdemes kókuszcukorral készíteni, hogy kicsit "karamellás" íze legyen.

Ha földimogyorópép nem áll rendelkezésre, akkor őröljünk meg 3/4-ed csészényi földimogyorót, és keverjük el annyi vízzel, hogy pépes állagot kapjunk (ne folyósat!).

Ezután adjuk a nedves hozzávalókat a szárazakhoz. A kezünkkel gyúrjuk össze, és formázzunk golyókat, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe őket (9 db). Lapítsuk le a tetejüket, ezután jöhet a "mindenki kedvence". Ez azt jelenti, hogy a tetejét azzal szórjuk meg, amit a legjobban szeretünk. Ez lehet kókuszreszelék, müzli, plusz zabpehely, csokidarabka, földimogyoró, egyéb magvak, stb... De nem muszáj ekkor megpakolni a tetejét, az is jó, ha kisülést után megkenjük lekvárral, mogyoróvajjal, nutellával.

Toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, addig süssük, amíg megpirul a teteje.

Jó étvágyat hozzá! :) Tökéletes reggelire, snackként, uzsonnára, ki mikor szeretné! Nagyon tápláló és egészséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése